Informace o zájezdu Kulinářské Srdce Itálie
Popis zájezdu
pravý parmezán – balzamický ocet – parmská šunka – mortadella – torrone – skvělé těstoviny – červené víno – historické památky
Tento zájezd míří do opravdového kulinářského srdce Itálie. Bologna bývá považována za hlavní město italské gastronomie. Parma dala své jméno dvěma proslulým výrobkům: parmské šunce a parmezánu. Z Modeny pochází balzamický ocet, z Cremony „turecký med” torrone. Navíc jsou všechna města v našem programu plná skvělých památek.
Program zájezdu
1. den: Odjezd v ranních hodinách přes Rakousko do městečka v severní Itálii San Daniele proslaveného výrobou druhé nejslavnější italské šunky - prohlídka zachovalého středověkého centra s benátskými paláci a Palladiovou městskou branou, k večeru přejezd do oblasti Pádské nížiny, ubytování, nocleh.
2. den: Snídaně, ráno exkurze ve staré rodinné manufaktuře vyrábějící pravý balzamický ocet - ochutnávka přímo ze sudů, ve kterých zraje i 100 let, degustace tradičních místních výrobků i vína, možnost nákupu, kolem poledne přejezd do Sabbionety - rezidence rodu Gonzagů s vévodskými paláci, unikátním renesančním Scamozziho divadlem – prvním volně stojícím v Evropě, později odpoledne krátká zastávka v Colornu u zámku Marie-Luisy, vdovy po Napoleonovi, k večeru prohlídka historického centra Modeny s jednou z nejcennějších románských katedrál v Itálii, volno k procházkám, možnost večeře, návrat do hotelu, nocleh.
3. den: Snídaně, dopoledne návštěva Langhirana - degustace pravé parmské šunky a exkurze v manufaktuře, možnost nákupu, kolem poledne návštěva dokonale zachovaného středověkého městečka Castell´Arquato vystavěného na úpatí Apenin, odpoledne prohlídka starobylé Cremony proslavené Claudiem Monteverdim a tradicí houslařství
(možnost návštěvy Stradivariho muzea), středověkou ovocnou směsí mostarda di Cremona a nugátem torrone, volný čas k návštěvě historických cremonských cukráren, popř. k večeři, přejezd do hotelu, nocleh.
4. den: Snídaně, dopoledne exkurze v jediné sýrárně, která vyrábí pravý parmezán z mléka vzácných „červených krav“ (vacche rosse), ochutnávka a možnost nákupu, kolem poledne prohlídka historického centra Parmy s jejím nepřeberným bohatstvím památek: dóm, románské baptisterium, Palazzo della Pilotta, vévodský park, rodný dům Artura Toscaniniho, v případě zájmu prohlídka interiérů klasicistního Královského divadla a návštěva Národní galerie (obrazy Correggia, Parmigianina, Leonarda da Vinci a Tiepola).
5. den: Snídaně, celodenní pobyt v Bologni – v jednom z největších historických měst Evropy a místě, kde vznikla mortadella a tortellini, mimo spousty chrámů a muzeí (např. Národní galerie s díly mistrů tzv. bolognské školy), můžete s průvodcem nebo sami navštívit historické „pastificio“ (výrobnu domácích těstovin a cukrárnu v jednom) Paolo Atti, staré cukrárny Majani a Gamberini, bohatě zásobená lahůdkářství v uličkách kolem staré univerzity, volno, nákupy, večeře, večer odjezd do ČR.
6. den: Návrat kolem poledne do nástupních míst.